Make your own free website on Tripod.com
Partners seksueelmisbruik
Vaginisme

Homesite

Over mij | Wat is misbruik | signalen | soorten misbruik | gevolgen | Vaginisme | DIS - MPS | DIS -MPS 1 | Tips | familie | bedreiging | Cijfers | prikboard/ICQ/chatroom | verhalen | Links | Email / ICQ | webrings en banners
Vaginisme en/of dyspareunie (pijn bij het vrijen)


Veel vrouwen die seksueel misbruikt zijn hebben last van vaginisme. Als partner kan dit heel erg moeilijk zijn. Maar het is iets waar je samen aan kan werken.

Vaginisme ontstaat dat de vrouw zich niet kan ontspannen, door de negatieve ervaring(en). Het is het gevolg van een vaginistische afweerreactie De spieren van je vagina spannen tijdens penetratie, de ingang wordt nauwer, waardoor bij penetratie de huid gevoelig wordt.

Vaginisme kan vele oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze te droog is of dat ze droog wordt midden in een vrijpartij. Dit kan na of tijdens de penetratie pijnlijk zijn. Er kunnen hierdoor ook kloofjes ontstaan rond de ingang van de vagina. Dat noemen we focale vulvitis of vulvodynie.

Misschien kun je tegen je vriendin zeggen dat er oefeningen bestaan om je bodembekken te ontspannen. Dit kan je leren van een fysiotherapeut(e)/haptotherapeut of seksuoloog. Ze kan zich via de huisarts laten doorverwijzen naar een van deze mensen. Ga eventueel met haar mee als zij dat wilt.

Soms kan het inschakelen van een haptonoom seksuoloog, psycho/hypno/etc seksuele problemen verhelpen. Bij haptonomie leer je weer naar je lichaam te luisteren en naar je signalen in je lichaam. Via http://www.haptotherapeuten-vvh.nl kun je een gediplomeerde haptonoom inschakelen of je kan via http://www.ngvh.nl een hypnotherapeute inschakelen.

Verder kun je tijdelijk andere dingen doen zoals elkaar knuffelen, masseren. Dit komt uit therapie van Masters en Johnson sensate focus.
De essentie is: de eerste tijd niet neuken alleen aaien op niet-erogene plekken en bijhouden hoe je je voelt (emotioneel) en wat je voelt (lichamelijk). Ook moet je bijhouden of je het zo of anders wilt.
Dan een tijdje alleen aaien maar ook op erogene zones, ook bijhouden hoe/wat je voelt, en geef aan wat je wel en niet wilt, en of je het zus of zo wilt.
En dan pas verder met de rest en ook het programma van bijhouden, wel/niet etc..
Jullie moeten het allebei natuurlijk prettig vinden. Let daarom als partner ook op je vriendin haar non-verbale signalen. Hou die goed in de gaten en vraag haar of dat is wat ze wil.

Misschien kun je als ze het moeilijk vind om dit tegen je te zeggen een teken geven. Bijvoorbeeld: ze slaat je even op je schouder of ze knijpt je zachtjes even. Op deze manier wee je dat je moet stoppen.

Het is vaak veel fijner elkaar aan te raken, zonder dat er seks bij komt kijken. Door bijvoorbeeld elkaar te masseren. Bijvoorbeeld je hand of been. Als ze haar rug niet prettig vindt. Gewoon aan haar vragen wat ze fijn vindt.

De huid is n prikkelsysteem. Waarom is het zo belangrijk om altijd seks te hebben? Leer eerst elkaars lichaam goed te ervaren. Wat vind je prettig en wat niet? Maak eerst een basis samen. Het is nooit te laat. Je kunt het altijd nog overdoen. Je vriendin moet leren om op haar eigen lichaam te vertrouwen en weten wat ze prettig vindt. Door zichzelf te strelen bijvoorbeeld.

Je vriendin kan dit het beste stapje voor stapje dit te doen. Laat haar eerst haar lichaam verkennen. Dit kan ze alleen doen, maar je kan ook met haar bespreken hoe jullie dit willen doen. Gebruik er geen druk achter, dat werkt alleen averechts en kan haar heel veel pijn doen.

Bij de meeste vrouwen die seksueel misbruik zijn zetten hun gevoelens op de automatische piloot, heet ook wel dissociatie. Je treedt als het ware uit je lichaam en je voelt niet meer waar je mee bezig bent. Dit komt vaak voor bij vrouwen die misbruikt zijn. Het is een soort overlevingsmechanisme om niet te voelen hoe naar iets kan zijn. Helaas kun je zo ook niet genieten als het niet prettig en gewenst is. Wanneer ze dissocieert, dan is ze op dat moment niet in staat aan te geven dat ze het niet (meer) wil. Ook niet als je ernaar vraagt. Ze kan vaak dan nog wel zeggen: "ja doe maar." Maar er wordt innerlijk geregistreerd dat haar weer hetzelfde als toen wordt aangedaan.

Om het dissociren te verminderen kun je naar een haptotherapeut, die je meer bewust maakt van je gevoel en waar je grenzen liggen. Een psycho- of een hypnotherapeut, die echt gespecialiseerd is in het opheffen van dissociaties kun je wellicht ook raadplegen.

Daarnaast kun je streeloefeningen voor samen met je partner, om in contact te komen met haar, en haar zich bewust te worden van haar eigen gevoel. Vertrouwen en veiligheid zijn hierbij de sleutelwoorden. Alleen onder zeer veilige en prettige condities kun jij er met je gevoel bij blijven. Dit is de basis om ook seksuele gevoelens toe te laten. Het kost wel tijd en energie van beide kanten, maar samen zullen jullie overwinnen.

Enter supporting content here